שם
דואר אלקטרוני
התרשמות כללית מהאתר
התמצאות וניווט
עיצוב ונראות
על מה תשמח לקרוא עוד

24-05-2011

אשלגן – יסוד המזון החיוני בחקלאות

מאת ד"ר פטריסיה אימס, אגרונומית ראשית, כיל דשנים.

פעמים רבות אני נתקלת בשאלה: מהו האשלג שמייצרים במפעלי ים המלח, ומדוע הוא כל כך חשוב?
ובכן, נתחיל מההנחה הבאה: אנשים מוכרחים לאכול!

כדי שבני האדם יוכלו לייצר כמות מזון שתספיק לשבעה מיליארד איש בקירוב, החקלאים בכל רחבי העולם זקוקים לדשן. החומרים המזינים (חנקן, זרחן ואשלגן) שהנם חיוניים להתפתחות האדם נלקחים מן האדמה דרך היבול וכתוצאה מכך נדרש שימוש בדשנים כדי להחליפם. זוהי תורת החקלאות הבסיסית.

וכאן אנחנו נכנסים לתמונה

מהו אשלגן?
אשלגן (Potassium) הוא מינרל חשוב וחיוני להישרדותנו ולתפקודו של כל תא חי ונמצא בכל האורגניזמים החיים. האשלגן הינו הכרחי לתהליכים המתרחשים בעולם החי והוא חיוני לגדילת צמחים. לפיכך, משתמשים בו כחומר דישון לגידולים החקלאים, בעיקר בצורת האשלג שמופק מים המלח.
אשלג שמקורו מים המלח שונה מאשלג המגיע ממכרות: חומר הגלם של אשלג מים המלח הנו קרנליט, מינרל טבעי השוקע באופן טבעי בבריכות ים המלח ללא תהליכים כימיים ותעשייתיים. ממינרל זה מופק האשלג העשיר, ע"י שטיפה במים ושינויי חום.
ייחודיות תהליך היצור בסדום היא ברמה הנמוכה יחסית של האנרגיה הנדרשת להפקת חומר הגלם של האשלג, כל זאת תודות לשמש והאקלים הייחודי של ים המלח.

תפקיד האשלגן בצמחים
לצמח דרושים יסודות מינרלים כדי להתקיים ולהתפתח כיאות, וכדי לייצר חומרים אורגניים ואנאורגניים החיוניים לבניית הצמח ותפקודו. יסודות אלה שמקורם בקרקע, נקלטים באמצעות השורשים, ומועברים אל כל חלקי הצמח.
היסודות החיוניים הדרושים בכמות ניכרת לצמח הם: חנקן (N) זרחן (P) ואשלגן (K).
האשלגן, יחד עם החנקן והזרחן, הוא אחד משלושת יסודות המזון החיוניים והנצרכים בכמויות גדולות ע"י הצמח. לאשלגן בצמח אין תחליף, הרקמות הצמחיות מכילות בממוצע כ-2%-10% אשלגן. האשלגן מגדיל את היבול והאיכות של התוצרת החקלאית, משפר את עמידות הצמח בפני מחלות ומזיקים, מגדיל יכולתו של הצמח להתמודד עם יובש וקור, מסייע לפיתוח מערכת שורשים חזקה ובריאה ומגדיל את יעילות השימוש בחנקן וביסודות הזנה אחרים.
חשיבות האשלגן נובעת ממגוון תפקידיו בצמח: יון האשלגן מעורב בהפעלה של יותר מ- 60 מערכות אנזימטיות בתאים בצמח, ביניהם פוטוסינתזה וצמיחה.
האשלגן לא רק מצמיח יבולים, אלא גם משפיע על איכות התוצרת החקלאית. אשלגן מגדיל את הערך התזונתי שלגרעינים, פקעות ופירות ע"י עלייה בתכולת החלבון והשמן בגרעינים,  וויטמין C וסוכרים בפירות. אשלגן משפר את הטעם והצבע של הפרי ומגדיל את הפירות והפקעות. כמו כן מגביר האשלגן את העמידות באחסון והובלה, ובכך מאריך את חיי המדף של התוצרת החקלאית.

מאשלג לדשן
הדישון הינו פעולת הזנה לצמח המחזירה לקרקע את יסודות ההזנה שנצרכו או נשטפו ממנה. הדשנים מספקים לצמח את המזון החסר לו לאחר עונת החורף ועם התעוררותו באביב. חנקן, זרחן ואשלגן הנם יסודות חיוניים אותם צורך הצמח בכמויות גדולות יחסית ולכן הינם הכרחיים להתפתחותו.
על מנת לאפשר לצמחיה לגדול באופן בריא ויפה יותר, עלינו לספק לה דשנים עם אשלגן. האשלג של מפעלי ים המלח נמכר בכל העולם כדשן לחקלאות ומזין את הצמחים הגדלים בשדות ובחממות.

ומה בעתיד?

יחד עם הצמיחה הצפויה בביקוש למזון, האשלג עתיד למלא תפקיד קריטי בשימור הפרודוקטיביות של האדמות המשמשות לייצור המזון. צריכת האשלג צפויה לגדול במקביל לגידול באוכלוסיית העולם ובתוצר המקומי הגולמי של הארצות המתפתחות.

7 תגובות

  1. ירון

    24-05-2011 | 18:15

    ואני חשבתי שאשלג זה דבר מפחיד

  2. שמוליק

    24-05-2011 | 22:20

    ובקיצור – "מאכילים את האדמה שמאכילה את הצמח שמפיק יותר פירות להאכיל את העולם"

  3. avner tibib

    25-05-2011 | 10:07

    על זה נאמר: חקלאי חכם משקיע באשלג- המבטיח יבול מבורך בכמות ובאיכות.

  4. avner tabib

    26-05-2011 | 12:13

    לק"י זעקת סדום ועמורה אז והיום כתב – אבנר טביב
    בכל תבל לא מצאנו מקום ששמו נודע לשמצה לדורות.
    לפי עדות התורה.
    היו ערים אלו וסביבותיהן כגן עדן- שופעים ירק וזרמי מים, נפלאים ומיוחדים בפוריותם.
    וברגע אחד הם הפכו לשממת עולם. "ואנשי סדום רעים וחטאים לה' מאד" (בראשית י"ג, י"ג).: "זעקת סדום ועמורה כי רבה, וחטאתם כי כבדה מאוד" (בראשית י"ח, כ').
    עונשה של סדום על שאטמו את אוזניהם מצעקת הדל בצרתו,
    ועל שלא היו מוכנים לפתוח את לבם ואת ידם לנזקק. גם עבירות חמורות ביותר, כגזל.
    הרעות והרשעות הייתה ללחם חוקם של כל תושבי סדום,
    לכן המקום- הפך שממה לדורות עולם.
    עד שהוקמו מפעלי ים המלח.
    והיום : נווה מדבר פורח-המתמזג באיכות הסביבה,
    מייצר את המוצר המביא פירות ויבולים טובים לאדם.ולעולם. זאת כול חקלאי יודע.
    מפעלי ים המלח נוסד על ידי מדינת ישראל ב-1952
    (על בסיס חברת האשלג הארץ-ישראלית שהוקמה ב-1929)
    מפעלי ים המלח היא האנטיתזה של תקופת סדום ועמורה.
    את עובדי מפעלי ים המלח, תוכל לפגוש:
    בנוסף לעבודתם שמתחילה מצאת החמה עד לשקיעתה.
    בכול המוסדות : הרווחה, חינוך, בתי חולים, בבית הקשיש, במועדוניות, בביטחון.
    בכול ערי הדרום: ערד, דימונה, ירוחם, ובאר שבע,
    לבקר ולהתארח במפעלי ים המלח זו חוויה שמחלחלת בכול אורח .
    כול נוסע בכביש 90 , רואה ומוצא: נווה מדבר פורח, ממש פנינה במדבר.
    כולם מוזמנים (חניה בשפע ובחינם )לעצור לרגע, לראות,לשאול ולקבל דפי מידע. וכמובן: להתפנות (השירותים תמיד נקיים) , ולהצטייד במים קרים ובשפע.
    גם אתה מוזמן.

  5. avner tabib

    30-05-2011 | 13:51

    המלח והדם
    הדם מסמל חום, חיים ותשוקה.
    באמצעות ה"מלח". הדם מסולק מן הבשר באמצעות תהליך "המלחה" יסודי.
    התורה מתארת את הברית שבין אלוקים לעמו כ"ברית המלח". הפרשנים מבארים ש"המלח" אף פעם לא נרקב, הוא נשאר טרי תמיד.
    תוקפו לא פג, ואף פעם ואינו מאבד מטריותו.
    מעניין לראות שהסמל לקשר שלנו עם אלוקי הוא:
    פריט מזון שאי אפשר לאכול אותו בנפרד.
    תפקידו העיקרי הוא להוסיף טעם נפלא לכל המאכלים האחרים.
    עלינו לפזר מלח ביד רחבה על כל חלק של חיינו .
    במקום העבודה שלנו, בבית על שולחן האוכל,
    וכאשר החיים מלוחים,אזי יש טעם בחיינו.
    המלח- כשמו כן הוא "מטבע זהב",
    אנו עובדי ים המלח , נשמור אותו, נשביח אותו-וכך ערכנו יעלה.

  6. ירון

    15-06-2011 | 12:26

    מאמר מרתק
    שווה להקריא לילדים

  7. יחס נתרן-אשלגן בתזונה חיוני לבריאותנומפעלי ים המלח | מפעלי ים המלח

    01-03-2012 | 16:58

    […] (שמיר, תפוח אדמה), בפירות יבשים ובדגנים מלאים. האשלגן, שהוא מרכיב חיוני לצמח ולכל אורגניזם חי, מגיע לצמח מן האדמה המדושנת באשלג אשר מיוצר (בין השאר) […]

הוסף תגובה






דוח אחריות תאגידית